2354234325Оновлене Положення про атестацію педагогічних працівників набере чинності з 1 вересня 2023 року.

Документ затверджений Міністерством освіти і науки, а також зареєстрований Міністерством юстиції. 

Положення визначає порядок проведення атестації педагогічних працівників, метою якої є комплексне оцінювання педагогічної діяльності.

Згідно з документом, кваліфікаційні категорії та педагогічні звання, що були присвоєні раніше, залишаться дійсними.

Атестація педагогічних працівників є обов'язковою. Передбачено, що педагогічний працівник проходитиме чергову атестацію не менше одного разу на п'ять років.

Атестація може бути черговою або позачерговою.

Позачергова атестація може проводитись за ініціативою керівника у разі зниження якості педагогічної діяльності вчителя.

Також позачергова атестація може проводитись і за ініціативою педагога у разі здобуття ним певних професійних досягнень.

Мінімальний загальний обсяг підвищення кваліфікації вчителів, необхідний їм для проходження атестації, становитиме не менше ніж 150 годин або 5 кредитів ЄКТС упродовж п'яти років.

Учителям початкових класів, які до набрання чинності цим наказом успішно пройшли сертифікацію і мають чинні сертифікати, проходження сертифікації зараховується як проходження чергової або позачергової) атестації із присвоєнням наступної чи збереженням присвоєної кваліфікаційної категорії чи педагогічного звання.

Щодо вчителів, які працюють у школах та мають вищу освіту за спеціальностями, що не відповідають навчальним предметам (інтегрованим курсам, дисциплінам), які вони викладають, то вони мають атестуватись на відповідність займаній посаді з присвоєнням кваліфікаційної категорії та педагогічних звань як такі, що мають відповідну освіту.

Педагогічні працівники, які викладають кілька предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна категорія поширюється на все педагогічне навантаження.

Необхідною умовою при цьому є підвищення кваліфікації з навчальних предметів (інтегрованих курсів), що обов'язкові для вивчення відповідно до річного навчального плану закладу освіти.

Педагогічні працівники, які працюють за сумісництвом або на умовах строкового трудового договору, атестуються на загальних підставах.

Педагогічні працівники, які обіймають різні педагогічні посади в одному і тому чи різних закладах освіти (зокрема керівники закладів освіти, які викладають предмети або здійснюють іншу педагогічну роботу), мають атестуватись за кожною з посад.

Якщо в міжатестаційний період педагогічного працівника довантажено годинами з інших предметів, то присвоєна категорія має поширюватись на все педагогічне навантаження до чергової атестації.

Ознайомитися із Положенням можна у вкладенні.

Attachments:
Download this file (Атестація.docx)Атестація.docx[ ]51 kB