Продовжується підготовка учнів 11-их класів до складання національного мультипредметного тесту для вступу до закладів вищої освіти. 30 травня 2022 року центром моніторингу якості освіти та ЗНО КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників» Черкаської обласної ради було проведено вебінар для відповідальних за проведення ЗНО в громадах. Учасників вебінару привітала проректор КНЗ «ЧОІПОПП» з питань ЗНО та моніторингу якості освіти Натілія Іванівна Лісова. Вона відмітила, що в цьому році випускники освітніх закладів замість звичного ЗНО будуть складати Національний мультипредметний тест. І хоча він не є повноцінним замінником ЗНО, але на сьогодні це – оптимальний інструмент вступу в умовах воєнного стану.

4654837657648364

З особливостями реєстрації для участі у Національному мультипредметному тесті та його характеристиками учасників вебінару ознайомила методист лабораторії-центру зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти тетяна Андріївна Федоренко.

Що потрібно знати батькам і випускникам для успішного вступу до ВНЗ:

  1. Участь у НМТ може взяти особа, яка у 2022 році зареєструвалася для проходження основної сесії ЗНО та підтвердила бажання взяти участь у НМТ на своїй інформаційній сторінці, створеній на вебсайті Українського центру оцінювання якості освіти, доступ до якої здійснюється за номером Сертифікату ЗНО, згенерованим за підсумками реєстрації, та PIN-кодом, зазначеним у ньому.
  2. Якщо учень не отримав сертифіката, він може дізнатися логін та пароль для своєї інформаційної сторінки у відповідального за ЗНО у своєму закладі або отримати його на вказаний під час реєстрації номер телефону у вигляді SMS-повідомлення від УЦОЯО або Київського регіонального центру оцінювання якості освіти. Телефони гарячої лінії: (044) 355-15-84; (044) 355-15-89.
  3. Створивши інформаційну сторінку у розділі «Сервіси для учасників» на сайті свого регіонального центру, учень зможе отримувати через неї всю необхідну інформацію про участь у тестуванні, яка є КОНФІДЕНЦІЙНОЮ.
  4. Для участі в основній сесії МПТ учасникам з 20 травня до 07 червня необхідно підтвердити на своїй сторінці бажання проходити Національний мультипредметний тест і обрати населений пункт, найбільш наближений до місця проживання, в якому буде створено Тимчасовий екзаменаційний центр.
  5. З 21 червня до 07 липня випускники ЗЗСО повинні уточнити своє місце перебування під час складання МПТ і за необхідності змінити його.
  6. До 12 липня всі зареєстровані учасники отримають на свої інформаційні сторінки запрошення, у яких буде вказано місце і час проведення тестувань
  7. Основна сесія МПТ відбудеться з 18 червня по 10 серпня і до 12 серпня всі учасники отримають свої результати на інформаційні сторінки. Учні НЕ МАЮТЬ ПРАВА ПОВІДОМЛЯТИ ПРО ЧАС І МІСЦЕ ПРОХОДЖЕННЯ ТЕСТУВАННЯ СТОРОННІХ ОСІБ,
  8. Кожен учасник зможе пройти тестування лише один раз. Щодня буде організовано по дві зміни тестувань у кожному пункті.
  9. Загальна кулькість завдань Національного мультипредметного тесту – 60. На їх виконання відводиться 120 хвилин.
  10. Структура Націоналдьного мультипредметного тесту:

А) Українська мова – 20 завдань:

- 15 завдань – з вибором однієї правильної відповіді із чотирьох або п’яти ( по 1 балу);

- 5 завдань - із встановленням відповідності на «логічні пари» ( від 0 до 4 балів).

Максимальна кількість балів – 35. Не буде завдань з української літератури та тих, які передбачають надання письмової чи розгорнутої відповіді.

Б) Математика – 20 завдань:

- 14 завдань – з вибором однієї правильної відповіді в п'ти ( по 1 балу);

- 4 завдання – на встановлення «логічних пар» ( від 0 до 3 балів);

- 2 завдання – з відкритою відповіддю, неструктуровані ( 0 або 2 бали).

Максивальна кількість балів – 30. Буде можливість скористатися довідковими матеріалами та чернеткою.

В) Історія України – 20 завдань:

- 15 завдань – з вибором однеієї правильної відповіді із чотирьох або п'яти ( по 1 балу);

5 завдань – на встановлення «логічних пар» ( від 0 до 4 балів).

Максимальна кількість балів – 35.Будуть лише завдання, що стосуються історії України від 1924 року до початку ХХІ століття.

Тестові бал из кожного предмету буде переведено у шкалу 100-200 балів. Для отримання результату необхідно буде набрати хоча б один бал.

  1. У Додатку 6 до Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в п.3 розділу VII розміщено таблиці переведення результатів НМТ з кожного предмету в шкалу 100-200 балів.
  2. За посиланням https://testportal.gov.ua//wp-content/uploads/2022/05/NMT_2022_demo_klyuchi_120-hv.pdf можна ознайомитися із демонстраційним варіантом Національного мультипредметного тесту.
  3. Тестування проводитиметься із використанням комп'ютерних технологій та мережі Інтернет. Тому Тимчасові екзаменаційні центри були визначенні з дотриманням вимог:

- відсутність на території небехпечних об'єктів;

- наявність укриття цивільного захисту;

- можливість створення не менш, ніж трьох аудиторій, обладнаних комп'ютерною технікою з доступом до швидкісного Інтернету та резервними ПК;

- роботу забезпечує відповідальний за ТЕЦ, помічник відповідального та по 1 старшому інструктору на кожну аудиторію.

  1. Допуск до пункту тестування здійснюється за документом, що посвідчує особу, і припиняється за 10 хвилин до початку тестування.
  2. Під час проведення тестування учасник має право залишити з дозволу інструктора аудиторію, але час, витрачений на це, додаватися до загального часу складання тесту не буде.
  3. Під час повітряної тривоги буде можливість призупинити роботу над тестом і продовжити її після сигналу «Відбій».
  4. учаснику НМТ заборонено:

- мати при собі предмети або прилади, що не передбачені процедурою тестування, або становлять загрозу здоров'ю людини;

- порушувати дисципліну і заважати іншим учасникам.

6675949458

Для учасників, які з об'єктивних причин не змогли зареєструватися для складання основної сесії МПТ буде проведено додаткову сесію. Для цього 3 10 червня до 20 червня їм необхідно буде створити реєстраційну картку. Також учні, які зареєструвалися для проходження основної сесії НМТ і не зможуть взятии у ній участь з 01 серпня до 10 серпня мають подати заявку для участі в додатковій сесії. Таким випускникам з 08 липня по 18 липня та з 01 серпня по 10 серпня необхідно буде на своїх інформаційних сторінках підтвердити участь у тестуванні та обрати найближчі до них населені пункти. До 12 серпня вони отримають запрошення і з 16 серпня до 20 серпня пройдуть тестування, результати якого їм буде надіслано на інформаційні сторінки 21 серпня.

Також для певних категорій учасників планується органувати спеціальну сесію з 12 вересня по 16 вересня.

Упродовж останніх місяців Міністерство освіти і науки України активно комунікувало з міністерствами освіти, представниками неурядових освітніх організацій європейських країн, а також із посольствами України для створення в них можливостей провести НМТ за кордоном. Наразі підтверджено домовленості з багатьма європейськими партнерами, а отже, українці, які вимушено покинули свою Батьківщину через війну, зможуть вступити до омріяних закладів вищої освіти.

Провести тестування заплановано в таких країнах: Австрія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія і Швеція. Наразі тривають перемовини із Люксембургом, Словенією, Туреччиною, Швейцарією і Фінляндією.