657656786554546886

17 травня 2022 року консультанти КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників Монастирищенської міської ради» взяли участь у вебінарі «Освітні і модельні навчальні програми – інструменти для діяльності вчителя», який було організовано Інститутом педагогіки Національної академії педагогічних наук України.

Вебінар відкрила Т.М.Засєкіна, заступник директора Інституту педагогіки НАПН України, яка представила типові навчальні та модельні програми з усіх навчальних дисциплін та інтегрованих курсів для учнів 5-их класів. Особливу увагу звернула на впровадження інтегрованого курсу «Природничі науки», так як у ролі вчителя приймала активну учать у апробації цих курсів у 2021 році. Т.М.Засєкіна відмітила, що цей курс має велике пропедевтичне значення і готує учнів до подальшого вивчення таких важких предметів як фізика, хімія, біологія, тому дуже важливо не втратити інтерес учнів до вивчення природи і використовувати цікаві для дітей методики і прийоми викладання, широко застосовувати проєктні технології, інтегрування з іншими предметами шкільного курсу, пошукові та ігрові методи. Також доповідач детально зупинилася на особливостях створення кожним закладом загальної середньої освіти власних освітніх програм на основі типових, відмітивши, що таким чином заклад може запроваджувати поглиблене вивчення деяких предметів уже з 5 класу.

77745637574653554

Головний редактор ВД «Освіта» ознайомила учасників вебінару з навчально-методичним забезпеченням викладання предметів у 5-их класах, представила і анонсувала підручники та навчальні посібники до різних модельних програм, включаючи електронні ресурси та інструменти оцінювання.

З модельними програмами і особливостями підручників з інформатики та математики учасників вебінару ознайомила Д.Васильєва, старший науковий співробітниу відділу математичної та інформатичної освіти Інституту педагогіки НАПН України, яка особливу увагу звернула на використання міжпредметних зв’язків при вивченні математики та інформатики у 5 класах Нової української школи та окреслила основні вектори їх реалізації, враховуючи «План заходів щодо популяризації природничих наук та математики до 2025 року» і «Концепцію розвитку STEM-освіти».

Педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти Монастирищенської громади можуть ознайомитися із методичними рекомендаціями щодо викладання предметів шкільного курсу,подивившись вебінар у записі за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=YaRoXl4lsy0&t=4477s