32456378589У 2022 році одноразово буде змінений порядок вступу абітурієнтів до закладів вищої освіти.

Про це розповів міністр освіти Сергій Шкарлет під час брифінгу в «Медіа Центр Україна».

За його словами, основною метою таких змін є прагнення зберегти прозорість вступу абітурієнтів, особливо на бюджетну форму, уникнути корупційних ризиків.

Вступ на програми фахового молодшого бакалавра

Так, для вступу на освітню програму фахового молодшого бакалавра діти подаватимуть заяви та мотиваційні листи.

Ті, хто вступає на спеціальність, де є творчий конкурс, будуть його проходити, і бал за творчий конкурс враховуватиметься для формування рейтингу вступника.

На всі інші спеціальності для вступу на бюджетну форму навчання треба буде пройти співбесіду замість екзаменів чи конкурсів.

Для вступу на контрактній основі співбесіди не буде, лише заява і лист.

Вступ на програми бакалаврату

Для вступу на бакалавра на основі свідоцтва про повну загальну середню освіту вступники на спеціальності з творчим конкурсом мають подати заяву, мотиваційний лист, а також пройти творчий конкурс, бал за який буде пріоритетним.

При вступі на інші спеціальності на бюджет, включаючи кон'юнктурні спеціальності (це «Гуманітарні науки» (крім спеціальності «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Право», «Сфера обслуговування», «Міжнародні відносини»), необхідно буде подати заяву, результати національного мультипредметного тесту та мотиваційний лист.

Мультипредметний тест складатиметься з 60 завдань із трьох предметів (планується по 20 завдань з української мови, математики та історії України), на виконання якого буде відводитись 80 хвилин.

«Це робочий варіант, поки не остаточний. Можливо, буде запроваджено вагові коефіцієнти для предметів, у залежності від спеціальності, на яку приймають абітурієнтів», – наголосив Сергій Шкарлет.

Для вступу на контракт, крім кон'юнктурних спеціальностей, треба буде подати лише мотиваційний лист та заяву.

Вступ на програми магістратури

Вступники, що планують здобути освіту на бюджетній основі на кон'юнктурні спеціальності, мають подати заяву, мотиваційний лист і скласти тест із навчальних компетенцій.

Для вступників на контракт необхідно буде подавати заяву та лист.

При вступі на спеціальності «Право» і «Міжнародне право» вступники мають скласти фаховий 3-предметний тест та написати мотиваційний лист.

«Максимально буде упереджено вплив людського фактору на визначення рейтингового балу випускника», – наголосив міністр.