Переможець Global Teacher Prize Ukraine 2021 Артур Пройдаков провів у Києві продуктивну й по-родинному теплу зустріч із колегами-освітянами. Зірковий вчитель дає 23 практичні поради, як збагатити уроки, зацікавлювати учнів та відточувати викладацьку майстерність. Ділимося лайфхаками від пана Артура — нехай принесуть вам натхнення!

7 якостей по-справжньому сучасного вчителя української школи

Самовдосконалюється й пізнає світ навколо

Нас щодня атакує шалений вир інформації. По-справжньому сучасний вчитель має не лише лавірувати в цьому вирі, а й знаходити «точки співпраці» з дітьми, щоб говорити з ними однією мовою. До прикладу, кілька тижнів поспіль інфопростір лихоманила «Гра в кальмара». Не обов’язково дивитись серіал від першої до останньої серії. Але добре розуміти його суть і мотиви персонажів.Також я щиро переконаний, що сучасний вчитель цікавиться не лише досвідом вітчизняних колег, а й «зазирає за кордон» та навчається найкращого іноземного досвіду. Свіже бачення дарує натхнення для створення нових власних ідей

Дивиться на світ українським поглядом

Ця фраза належить не мені, а письменникам братам Капрановим. Тож на уроках фізики круто згадувати цікаві факти про Івана Пулюя, а на уроках музики говорити з дітьми про досягнення сучасної естради.

Час від часу покидає свою зону комфорту

Добре, якщо ви вчитель, якого всі знають, поважають та який справно готує учнів до ЗНО. Але що, як ви нарешті дасте собі шанс на участь у Global Teacher Prize Ukraine та виділите тиждень, щоб щодня писати розлогі відповіді на запитання анкети? Так, це стрес, але він дасть свої плоди: ви станете сильнішими, зросте самооцінка. І ні — не потрібно шукати челенджі щодня! Обирайте те, що вам до вподоби, але точно освіжить ваше бачення: поїздка в інше місто на тренінг, проходження онлайн-курсу, участь у преміях та подання на гранти, участь у Всеукраїнській школі онлайн. Знаю, що ВШО наразі шукають учителів української мови, — можливо, це будете саме ви?

Діє поза межами закладу

Проактивність вчителя — величезний плюс у його «карму». Будьте сміливими й виступайте експертами в онлайн та офлайн заходах, реалізуйте нарешті ту вашу давню ідею із записом подкастів, допоможіть учням з важливим проєктом у позашкільний час. Пропонуйте свою кандидатуру для запису онлайн-вебінарів на кшталт iLearn.

Присутній у медіапросторі

У 2021 році це просто необхідність. Сторінка у Facebook — ваш потужний інструмент і основа для створення особистого бренду. Охоче діліться ідеями й думками зі світом, і світ ще активніше цікавитиметься вами.

Не боїться ризикувати й експериментувати

Діти можуть оцінити ваш новаторський підхід чи нову методику, а можуть і не оцінити. Нічого страшного — це був ваш експеримент. Головне, щоб ви відчували внутрішнє прагнення зробити уроки максимально «живими» й наближеними до життя.Ризикувати зі зміною місця проживання задля нової, більш цікавої та високооплачуваної роботи теж не бійтеся, будь ласка. У вас все вийде, як і в мене свого часу! Я переїхав до Києва у 30 років, маючи за плечима багаж і досвід. Якби переїзд відбувся у 21–25 — не певен, що на мене чекав би стрімкий розвиток кар’єри.

Любить свою роботу

Я був гостем у багатьох педагогічних колективах і помітив, що розмови переповнені наріканнями: «зарплатню не підвищують», «адміністрація знову придумала не те», «субота знову робоча»… Мені здається, що в паузах між незадоволенням і журбою маємо пам’ятати про те хороше, задля чого ми в професії вчителя. І ні — це не робота «за ідею». Від цього підходу нам треба тікати чимдуж. Адже щоб учитель був задоволений своїм місцем у професійній ніші, держава має забезпечити достойну оплату праці — не меншу за рівень середньої зарплати в місті чи регіоні. Дуже вболіваю за те, щоб у державних школах вчителі отримували зарплату від 15 000 гривень.

Проте щоб учитель любив свою роботу, має втілюватися ще один пункт: збереження здорового балансу між роботою й життям.